dimecres, 5 de juny del 2013

La Corona d’Aragó i la República de Venècia en el segle XIV: Presentació del projecte en el seu conjunt i estudi particular dels consolats venecians de Palma de Mallorca i de BarcelonaDimecres dia 12 de juny, a les 16h.
Aula de seminaris de la Institució Milà i Fontanals – CSIC (Barcelona, C/ Egipcíaques, 15)

Darrera sessió del Seminari d’Estudis Doctorals del curs 2012-13, organitzat pel Seminari d’Estudis Medievals del Departament de Ciències Històriques de la Institució Milà i Fontanals (CSIC, Barcelona) i l’Associació de Recerca i Difusió InTerdisciplinària en Cultures Medievals (ARDIT), amb el suport de l'Institut de Recerca en Cultures Medievals (IRCVM) i el màster en Cultures Medievals de la UB. 

La sessió serà impartida pel doctorand Christian Alexander Neumann, M.A. (Ruhr-Universität Bochum / Zentrum für Mittelmeerstudien, ZMS), amb el títol "La Corona d’Aragó i la República de Venècia en el segle XIV: Presentació del projecte en el seu conjunt i estudi particular dels consolats venecians de Palma de Mallorca i de Barcelona"


La meva tesi doctoral amb el títol Das Mittelmeer beherrschen: Die mediterranen Seemächte Venedig und Aragon im 14. Jahrhundert (Dominar la Mediterrània: Les talassocràcies mediterrànies Venècia i Aragó en el segle XIV) voldria ser una contribució als estudis sobre la Mediterrània en l’àrea de llengua alemanya, on els darrers anys s’han intensificat. Per a la Mediterrània, la talassocràcia té un paper decisiu. Tanmateix, hi ha encara dèficits teòrics i terminològics considerables. L’estudi intensiu de la història dels dos poders revela que els tres camps temàtics “diplomàcia”, “comerç” i “pirateria” són els punts neuràlgics de les relacions veneciano-catalanes i que el se-gle XIV és el període de la gènesi d’aquestes, encara que ja hi havia hagut contactes esporàdics. Durant tot el segle XIV, l’antagonisme dels dos poders vers Gènova condicionava les relacions entre veneci-ans i catalans, de manera que s’ha de considerar la República de Sant Jordi com el tercer actor. En la primera part de la presentació, voldria presentar el projecte en el seu conjunt. En la segona part, intentaré parlar sobre noves notícies referents als consolats venecians de Palma de Mallorca i de Barcelona sobre els quals se sabia poc fins ara. Tinc la intenció de combinar la presentació de continguts amb qüestions de metodologia i teoria.
COORDINACIÓ I INFORMACIÓ
Albert Reixach Sala - areixach@imf.csic.es
Araceli Rosillo Luque - araceli.rosillo@gmail.com
Marta Segarrés Gisbert - msegarres@ub.edu
Esther Tello Hernández –etello@imf.csic.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada