dimarts, 8 d’octubre del 2013

Setmana de la Ciència 2013 - CSIC

 Com cada any, el CSIC participa a la Setmana de la Ciència, que a Catalunya se celebra del 15 al 24 de novembre de 2013. Els centres i instituts de recerca del CSIC organitzen activitats per apropar la recerca científica a la societat sota formats diversos: xerrades divulgatives, exposicions, portes obertes als centres de recerca i projeccions.

 A continuació, us mostrem les activitats que s’han programat per a l’edició de 2013.
També, pot ser una bona ocasió per conèixer la recerca que es fa en altres instituts del CSIC!



Del 7 de novembre al 17 de novembre de 2013:
de 17 a 20h (entre setmana),de 11 a 14h i de 17-20h (dissabte), de 11 a 14h (diumenge)
"Exposició: L’esfera de l’aigua"
El CSIC participa a la celebració de l'Any Internacional de la Cooperació en la Esfera de l’Aigua i per a l'ocasió ha organitzat l'exposició "L'esfera de l'aigua" en el marc del programa 'Sóm aigua' i amb el finançament d'Aqualogy. Es composa de dos grans blocs: el primer, Aigua i Natura, segueix el curs del cicle hidrològic, la seva relació amb el clima i els ecosistemes; el segon bloc, Aigua i Societat, explica la influència de l'ésser humà en el cicle de l'aigua, la contaminació, així com les solucions per a l'accés a l'aigua potable, sense oblidar la història, la salut i la tecnologia: www.agua2013.es.
Lloc: Residència d’Investigadors (CSIC-Generalitat de Catalunya)
c/ Egipcíaques, 1-3. Barcelona
Contacte: Recepció Residència - Telèfon : 93 443 27 59 - A/e: info@residencia-investigadors.es
---

11 de novembre de 2013, d’11 a 12h:
"60 anys d’ADN"
Els àcids nucleics (DNA i RNA) estan formats per cadenes molt llargues de nucleòtids, i tenen un paper fonamental en la transmissió genètica. A l’any 1953 es va publicar un model per la seva estructura que ha estat clau pel desenvolupament de la biologia molecular i que ha revolucionat camps tan diversos com la bioquímica, la biomedicina, la medicina forense, i últimament la nanotecnologia. En la conferència s’explicarà l’impacte que ha tingut el coneixement de la estructura de l’ADN en la nostra vida quotidiana.
Lloc: Institut de Química Avançada de Catalunya (CSIC)
c/ Jordi Girona, 18-26 - 08034 Barcelona
Contacte: Lídia Beltrán - Telèfon : 93 400 61 62 - A/e: lbften@iqac.csic.es
---

12 de novembre de 2013, d’11 a 12h.:
"Hi haurà química entre nosaltres?"
En un to de divulgació per a estudiants de batxillerat i primers cursos de carrera, es presenten tres exemples de la investigació del nostre grup on es veu el paper que la contribució de la química pot representar per a cercar solucions a problemes de la nostra societat en l’àmbit de la salut (envelliment, intoxicacions, malalties degeneratives).
Lloc: Institut de Química Avançada de Catalunya (CSIC), c/ Jordi Girona, 18-26 -08034 Barcelona
Contacte: Lídia Beltrán - Telèfon : 93 400 61 62 - A/e: lbften@iqac.csic.es
---
13 de novembre de 2013, de 12 a 13h.:
"The modern alchemist: the chemistry of the modern world. Terra: La pedra filosofal"
El vídeo correspon a una de les tres conferències de la sèrie: The Royal Institution Christmas Lectures 2012. Les altres dues son: Aire: L'elixir de la vida i Aigua: La font de la joventut. En l'Edat Mitjana mentre els alquimistes s’exhibien en front de la noblesa amb espectacular jocs de foc i pocions místiques, mai revelaven els seus secrets. Avui dia els químics poden presentar espectacles més impressionants encara i explicar els secrets, fins allà on es coneixen, del nostre món material. El Dr. Peter Wothers és l'Alquimista Modern.
Lloc: Institut de Química Avançada de Catalunya (CSIC), c/ Jordi Girona, 18-26 -08034 Barcelona
Contacte: Lídia Beltrán - Telèfon : 93 400 61 62 - A/e: lbften@iqac.csic.es
---

13 de novembre de 2013, de 10:30 a 11:30 h.:
"Sempre hi ha hagut estiu? Sempre n’hi haurà?"
Hi ha preguntes que es plantegen després d’estius tòrrids com el de fa deu anys o després de veure com la ciutat es va veure sotmesa a un temporal de neu fa només tres anys: quan i per què els humans comencem a interessar-nos per mesurar les temperatures i les pluges? Ara estem vivint un període climàtic excepcional? El clima canvia de forma natural o és el resultat de la activitat humana? Entre tots respondrem a aquestes preguntes (fins allà a on sapiguem) però la principal conclusió és que, encara que costi de creure, les sèries instrumentals i indirectes que tenim són encara massa curtes per saber amb certesa el què passarà en els propers anys… ¡de fet aquest serà una tasca fascinant que deixem a les properes generacions!
Lloc: Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (CSIC), Jordi Girona, 18-26 -08028. BCN
Contacte: Àngels Quiroga - Telèfon : 93 400 61 00 - A/e: angels.quiroga@idaea.csic.es
---

15 de novembre de 2013, de 11 a 12h.:
"Materials porosos: què, com i per què"
Els materials porosos, ja siguin d’origen natural o sintètic, estan presents en una gran varietat de situacions i aplicacions tecnològiques. Se solen classificar en micro (<2nm), meso (2nm>pors>50nm) i macroporosos (>50nm). Hi ha un gran interès, científic i comercial, en obtenir materials porosos sintètics, amb mides de por controlades, amb morfologies definides i en la preparació de monòlits amb formes macroscòpiques controlades. Els materials amb estructures poroses jeràrquicament ordenades poden ser molt útils en moltes aplicacions tecnològiques. La conferència presentarà les tendències actuals en materials porosos sintètics i descriurà resultats recents en la preparació i propietats d’aquests materials.
Lloc: Institut de Química Avançada de Catalunya (CSIC) c/ Jordi Girona, 18-26, 08034 Barcelona
Contacte: Lídia Beltrán - Telèfon : 93 400 61 62 - A/e: lbften@iqac.csic.es
---

15 de novembre de 2013, de 10 a 12h.:
"Intel·ligència artificial: què és i aplicacions pràctiques"
Introducció a la intel·ligència artificial a càrrec de Ramon López de Mántaras (director) i de Pere Garcia (sots-director de la Unitat de Desenvolupament Tecnològic); seguida de demostracions pràctiques: 1) Projecte ACE (Autonomic Software Engineering for online Cultural Experiences): els visitants veuran com tenir amics, museus, galeries d’art i teatres a la butxaca mitjançant dispositius tipus iPad. 2) Projecte uHelp: xarxa social mitjançant dispositius mòbils on els usuaris poden demanar ajuda per recollir els fills a l’escola dins d’una xarxa basada en la reputació i la confiança. 3) Projecte COR: simulació d’un escenari de col·laboració entre DRONES (vehicle aeri sense pilotatge humà) per monitoritzar grans superfícies en situacions d’emergència. 4) Projecte COR: Moderació automàtica de xarxes socials.
Lloc: Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial (CSIC) 
Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona - 08193. Cerdanyola del Vallès
Contacte: Lourdes Tavira - Telèfon : 93 580 95 70 - A/e: ltavira@iiia.csic.es
---

17 de novembre de 2013, de 11 a 12h.:
"L'Observatori de l'Ebre: peça clau de la història de la meteorologia a Catalunya"
Quina és la història de la meteorologia a Catalunya?, qui va fer possible que als anys 30 ocupés un lloc rellevant en la meteorologia europea?, per què parlem de l’Observatori de l’Ebre com una peça clau en aquesta història? Tot això ho veurem en aquesta conferència.
Lloc: Observatori de l’Ebre (CSIC-URL), Horta alta, 38. Roquetes
Contacte: Telèfon: 977500511 - A/e: secretaria@obsebre.es
---

17 de novembre de 2013, de 12 a 12:30 h.:
"Taller de pressió atmosfèrica: Què és el buit? Podríeu separar els Hemisferis de Magdeburg?"
La pressió atmosfèrica és deguda al pes de l’aire. Com que estem completament adaptats a l’aire invisible, sovint oblidem que l’aire té un pes. La pressió de l’aire la podem rebaixar amb una bomba de buit. Amb aquest mecanisme comprovarem que l’absència d’aire afecta al volum d’un globus, la temperatura d’ebullició de l’aigua, el so d’un timbre o la caiguda simultània d’ una pedra i una ploma d’au. Podeu demostrar la vostra força intentant separar els Hemisferis de Magdeburg.
Lloc: Observatori de l’Ebre (CSIC-URL), Horta alta, 38. Roquetes
Contacte: Telèfon: 977500511 - A/e: secretaria@obsebre.es
---

17 de novembre de 2013, de 12:30 a 13:30
"Jornada de portes obertes i visita a l’Observatori de l’Ebre"
Es realitzarà una visita en la qual es mostrarà les instal·lacions del Centre i, en especial, els diversos pavellons on hi ha instruments de mesura, tant els històrics com els actius. S’explicaran els treballs d’observació i recerca que es desenvolupen en cada una de les línies de treball del Centre.
Lloc: Observatori de l’Ebre (CSIC-URL), Horta alta, 38. Roquetes
Contacte: Telèfon: 977500511 - A/e: secretaria@obsebre.es
---

18 de novembre 2013, de 11 a 12h.:
"De la matèria inanimada a la vida: autoorganització i evolució molecular"
Vivim gràcies a un complexe entramat d’espècies químiques que s’interrelacionen de manera eficient i específica. Aquestes molecules senzilles s’organitzen en altres més elaborades fins a produir entitats de gran complexitat. En les últimes dècades s’ha investigat com les molecules simples poden organitzar-se de manera jeràrquica per donar lloc a entramats amb propietats i funcions noves i sorprenents. D’altra banda, la vida també es caracteritza per la gran capacitat d’adaptació a l’entorn, és a dir, d’evolució. En aquesta xerrada es comentaran alguns exemples de molecules molt senzilles que són capaces d’evolucionar i d’autoorganitzar-se en funció de l’entorn.
Lloc: Institut de Química Avançada de Catalunya (CSIC), c/ Jordi Girona, 18-26 -08034 Barcelona
Contacte: Lídia Beltrán - Telèfon : 93 400 61 62 - A/e: lbften@iqac.csic.es
---

Del 18 al 22 de novembre 2013, de 10 a 19h"
Què investiguem a les ciències de la terra?"
Exposició al vestíbul de la Facultat de Geologia (UB) i de l'Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (CSIC) que mostra l'activitat de les dues institucions en el camp de les Ciències de la Terra. En panells s’explica els projectes dels diferents equips de recerca i els doctorands realitzen una "presentació llampec" de la seva recerca. El ICTJA-CSIC presenta les línies de recerca: Estructura i dinàmica de la Terra, Canvis ambientals en el registre geològic, Modelització geoquímica i geofísica i Cristal·lografia i propietats òptiques, i Serveis de Paleomagnetisme, LabGEOTOP i Difracció de rajos X. En aquesta edició, es presentarà el nou web de l’institut i la iniciativa WikiArs de col·laboració entre escoles d’art i diseny i institucions de ciències de la terra.
Lloc: Institut de Ciències de la Terra Jaume Almera (CSIC), Lluís Solé i Sabarís, s/n. Barcelona
Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona, Martí i Franquès, s/n. Barcelona
Contacte: José Luís Fernández Turiel - Telèfon : 93 409 54 10 - A/e: jlfernandez@ictja.csic.es
---

Del 18 al 22 de novembre de 2013, de 10 a 13h. i de 15 a 17h.:
"Portes obertes de l'Espai Museístic de Microelectrònica"
L'activitat consisteix en l'entrada lliure, en horaris determinats, a l'Espai Museístic de Microelectrònica "Zenon Navarro" de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona. L'Espai Museístic mostra què son els xips de silici i com es fabriquen. Per a això exposa els equips que es fan servir pel disseny, la fabricació i la mesura de dispositius i circuits microelectrònics, juntament amb vídeos interactius, panells informatius i prototips de dispositius i circuits. La visita es fa amb una persona de l'institut que actua com a guia. Si el funcionament operatiu de la sala ho permet en el moment de la visita, es podrà veure també la Sala Blanca integrada de micro i nanofabricació de l'IMB-CNM.
Lloc: Centre Nacional de Microelectrònica-Campus de la UAB. Bellaterra (Cerdanyola del Vallès)
Contacte: Annabel Muñoz - Telèfon : 93 594 77 00 / A/e: divulgacio@imb-cnm.csic.es
---

19 de novembre de 2013, de 11 a 12h.:
"Suïcidi cel·lular: rituals per a la supervivència"
Igual que els essers vius, les cèl·lules, com a unitat mínima que els componen, neixen, proliferen i moren. També, com passa en els organismes superiors, no totes les morts es produeixen de la mateixa manera. Algunes són accidentals, però n’hi ha d’altres que estan programades genèticament i es poden considerar com veritables autoimmolacions. Els suïcidis cel·lulars són rituals que les cèl·lules inicien quan s’assabenten de sofrir danys irreversibles, a fi d’evitar-ne la propagació a les cèl·lules de l’entorn i assegurar així la supervivència de la col·lectivitat. Els científics poden aprofitar el coneixement d’aquests rituals per al descobriment de noves estratègies terapèutiques.
Lloc: Institut de Química Avançada de Catalunya (CSIC), c/ Jordi Girona, 18-26 -08034 Barcelona
Contacte: Lídia Beltrán - Telèfon : 93 400 61 62 - A/e: lbften@iqac.csic.es
---

19 de novembre de 2013, de 10 a 11h.:
"Entre líquid i gas... Supercrític!"
La preparació i el processament de materiales es porta a terme principalment en estat gasós o líquid, usant gasos o disolvents per a la seva elaboració. Moltes vegades, treballar amb un o altre medi, pot tenir una sèrie d’inconvenients que limiten el seu ús, donant lloc a materials de qualitat inferior. Els fluids en estat supercrític tenen característiques entre líquid i gas, així la tecnologia de fluids supercrítics aprofita els avantatges d’ambdós, i s’utilitza per processar materials de forma més eficient i sobretot, més respectuosa amb el medi ambient. Amb els fluids supercrítica es preparen i manipulen múltiples materials des de nanopartícules, materials per l’enginyeria de teixits i tinció de teles, procés de descafeïnar cafè, etc.
Lloc: Institut de Ciència de Materials de Barcelona (CSIC)
Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona. 08193 Bellaterra
Contacte: Susana Garelik - Telèfon: 93 580 18 53 - A/e: s.garelik@icmab.es
---

19 i 20 de novembre de 2013, de 10 a 13h (secundària), de 17 a 20h (públic general):
"Jornades de portes obertes a l’Institut de Ciències del Mar i l’Unitat de Tecnologia Marina"
Tallers i ruta científica per l’Institut de Ciències del Mar: es mostraran algunes de les línies de recerca en curs, laboratoris (de plàncton, de dissecció, de les col·leccions biològiques de referència), instruments (d’oceanografia òptica, de geologia marina), organismes (meduses, micro i mesoplàncton, peixos, crustacis, cefalòpodes, i molts més ...). Hi participa també la Unitat de Tecnologia Marina que donarà a conèixer com funciona la Base Antàrtica Espanyola (BAE).
Lloc: Centre Mediterrani d’Investigacions Marines i Ambientals (CSIC)
Passeig Marítim de la Barceloneta 37-49
Contacte: Elisabetta Broglio -Telèfon : 93 230 95 05 – A/e: broglio@icm.csic.es
http://www.icm.csic.es/icmdivulga
---

19 i 20 de novembre de 2013, de 10 a 13h (secundària), de 17 a 20h (públic general):
"Jornada de portes obertes a l’Institut de Biologia Evolutiva"
Taller amb investigadors de l’IBE on s’explicaran les diferents maneres amb les que es pot estudiar l’evolució. Podrem observar diferents organismes model i preparacions d’òrgans i teixits amb els que il·lustrarem les diferents solucions que l’evolució ha anat trobant al llarg de la història dels insectes.
Lloc: Institut de Biologia Evolutiva (CSIC-UPF) - Passeig Marítim de la Barceloneta 37-49
Contacte: Elisabetta Broglio - Telèfon : 93 230 95 05 – A/e: broglio@icm.csic.es
---

Del 19 al 22 de novembre de 2013, de 9 a 11h.:
"La contaminació també viatja"
El taller pretén explicar què és una campanya oceanográfica a través de la vivència d’uns científics. Es mostraran materials procedents de diferents campanyes i s’explicaran les experiències personals del dia a dia a alta mar fins als exemples de navegacions científiques del pol als tròpics. L’activitat vol allunyar la imagen del científic “de laboratori” preocupat por “equacions infinites i reaccions químiques”. Per això, des de l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA), proposem una activitat en la que mitjançant exemples reals presentats per participants de campanyes marítimes se‘ls donarà unes nocions molt més “aventureres” dels investigadors del CSIC i dels seus estudis.
Lloc: Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (CSIC)
c/ Jordi Girona, 18-26 - 08028. Barcelona
Contacte: Àngels Quiroga - Telèfon : 93 400 61 00 - A/e: angels.quiroga@idaea.csic.es
---

Del 19 al 22 de novembre de 2013, de 11 a 13h
"Puja a un vaixell!"
El taller pretén explicar què és una campanya oceanogràfica a través de la vivència d’uns científics. Es mostraran materials procedents de diferents campanyes i s’explicaran les experiències personals del dia a dia a alta mar fins als exemples de navegacions científiques del pol als tròpics. L’activitat vol allunyar la imatge del científic “de laboratori” preocupat por “equacions infinites i reaccions químiques”. Per això, des de l’Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA), proposem una activitat en la que mitjançant exemples reals presentats per participants de campanyes marítimes se‘ls donarà unes nocions molt més “aventureres” dels investigadors del CSIC i dels seus estudis.
Lloc: Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (CSIC)
c/ Jordi Girona, 18-26 - 08028. Barcelona
Contacte: Àngels Quiroga - Telèfon : 93 400 61 00 - A/e: angels.quiroga@idaea.csic.es
---

20 de novembre a l’1 de desembre de 2013
de 17 a 20h (entre setmana), de 11 a 14h i de 17-20h (dissabte), de 11 a 14h (diumenge):
"Exposició: Coincidències insòlites. Vidres negres del neolític"
L’obsidiana és un vidre natural, brillant, de color negre, gris o verd fosc, d’origen volcànic. En el neolític, fa més de 6.000 anys, va ser molt valorat i a bona part de la Mediterrània es va fer servir per fabricar eines de tall. Les úniques peces d’aquest tipus que es coneixen a tota la Península Ibèrica es troben a Catalunya, custodiades per tres museus de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona. Un equip interdisciplinari d’arqueòlegs, químics i tècnics de museus les ha estudiades i ha determinat l’origen de la matèria primera, la forma com es van modificar o l’ús que van tenir. L’exposició mostra els resultats de la recerca en la qual han participat investigadors de la Institució Milà i Fontanals (CSIC).
Lloc: Residència d’Investigadors (CSIC-Generalitat de Catalunya), c/ Egipcíaques, 1-3. Barcelona
Contacte: Recepció Residència - Telèfon : 93 443 27 59 - A/e: info@residencia-investigadors.es
---

20 de novembre de 2013, de 10:30 a 11:30 h.::
"Mites de la ciència"
No és cert que utilitzem únicament el 10% del cervell, que en lluna plena neixin més nens, que els estruços amaguen el cap sota terra o que l'aigua de la pila giri al revés en l'hemisferi sud. Totes aquestes afirmacions són mites adornats amb aparença de veritats científiques. Com tots els mites, poden tenir gràcia i resultar estimulants per la imaginació, però sempre és important saber distingir entre mite i realitat. En aquesta xerrada podrem descobrir què hi ha darrere d'alguns d'aquests mites.
Lloc: Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (CSIC)
Sala/Edifici: Casanovas 160 bis (Aula Miquel Servet) - 08036 Barcelona
Contacte: Manel Losada - Telèfon : 93 363 83 00 / 93 363 83 01 - A/e: secretaria_iibb@iibb.csic.es
---

 20 de novembre de 2013, 12:30 – 13:30 h.:
"El funcionament del cervell a través de les imatges"
Podem veure com treballa el cervell? A través de diferents tècniques de neuroimatge com la Ressonància Magnètica Funcional o la Tomografia per Emissió de Positrons podem visualitzar el funcionament del cervell dels humans i dels animals. Aquestes tècniques ens ajuden a descobrir a poc a poc quines connexions cerebrals són les encarregades de fer càlculs matemàtics, moure les extremitats, sentir plaer en menjar xocolata, etc. Al mateix temps la neuroimatge és de gran ajuda per a tractaments de malalties tant per a diagnòstic com pronòstic i fer seguiment de les teràpies aplicades.
Lloc: Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (CSIC)
Sala/Edifici: Casanovas 160 bis (Aula Miquel Servet) - 08036 Barcelona
Contacte: Manel Losada - Telèfon : 93 363 83 00 / 93 363 83 01 - A/e: secretaria_iibb@iibb.csic.es
---

 20 de novembre 2013, de 11 a 13h.:
"Els efectes tòxics dels contaminants"
Tots els organismes estan exposats a tòxics? Tots els compostos contaminants són tòxics? Què és un biomarcador? Sabeu què significa ‘intersex’ i ‘imposex’? Durant l’activitat es plantejaran aquestes i altres preguntes, i es donaran a conèixer alguns conceptes bàsics sobre contaminació i els seus efectes en organismes aquàtics mitjançant la participació activa dels estudiants en la realització d’assajos de toxicitat en dos organismes model (Daphnia i peix cebra).
Lloc: Institut de Diagnosi Ambiental i Estudis de l’Aigua (CSIC) 
c/ Jordi Girona, 18-26 - 08028. Barcelona
Contacte: Àngels Quiroga - Telèfon : 93 400 61 00 - A/e: angels.quiroga@idaea.csic.es
--

20 i 21 de novembre de 2013 de 09:30 a 13:30h.:
"Jornada de portes obertes: Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona"
Visites guiades als laboratoris per conèixer de prop la recerca en biomedicina: Laboratori de cultius on s’obtenen cultius primaris de neurona i glia procedents de cervells de ratolí, de línies cel·lulars i observació al microscopi dels diferents tipus de cèl·lules; Laboratori d’electrofisiologia on s’observarà el registre de l’activitat neuronal en el cervell d’un animal anestesiat i l’efecte de diferents drogues i possible reversió amb fàrmacs; i Laboratori de microscòpia on s’observaran, amb diferents tipus de microscopi, cultius primaris de glia, de cèl·lules en talls histològics de cervell de ratolí i es compararan les tècniques d’immunocitoquímica i d’immunohistoquímica de la resposta inflamatòria. (grups de 6 - 8 alumnes, 25 minuts per activitat)
Lloc: Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (CSIC)
Sala/Edifici: Casanovas 160 bis (Aula Miquel Servet) - 08036 Barcelona
Contacte: Manel Losada - Telèfon : 93 363 83 00 / 93 363 83 01 - A/e: secretaria_iibb@iibb.csic.es
---

21 de novembre de 2013, de 10:30 a 11:30
"Desenvolupament d’una teràpia cel·lular: del laboratori a l’hospital"
La fibrosi pulmonar idiopàtica és una malaltia progressiva dels pulmons per la qual actualment no disposem de cap teràpia. En aquesta conferència s'explicaran els passos duts a terme en el desenvolupament d'una nova teràpia cel·lular per aquesta malaltia, des de la idea original, els treballs experimentals i les primeres proves en pacients.
Lloc: Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (CSIC)
Sala/Edifici: Casanovas 160 bis (Aula Miquel Servet) - 08036 Barcelona
Contacte: Manel Losada - Telèfon : 93 363 83 00 / 93 363 83 01 - A/e: secretaria_iibb@iibb.csic.es
---

21 de novembre de 2013, de 12:30 a 13:30 h.:
"El cervell humà"
La xerrada vol acostar de manera amena un òrgan com és el cervell que fascina per tot allò que se’n coneix i també pel molt que resta desconegut. Quines cèl·lules el formen? Com es comuniquen i interrelacionen entre elles? Què fa que el cervell mani sobre altres parts del cos, sobre les emocions?
Lloc: Institut d’Investigacions Biomèdiques de Barcelona (CSIC)
Sala/Edifici: Casanovas 160 bis (Aula Miquel Servet) - 08036 Barcelona
Contacte: Manel Losada - Telèfon : 93 363 83 00 / 93 363 83 01 - A/e: secretaria_iibb@iibb.csic.es
---

21 de novembre de 2013, de 11 a 12h.:
"Barnett Rosenberg i la seva troballa: el cisplatí"
La història de la ciència ens ajuda a entendre millor el seu desenvolupament i aplicació. Avui més que mai, les millores científiques venen donades per les col·laboracions de científics de diversos àmbits. La importància de la comunicació entre els grups científics i també de l’aplicació rigorosa del mètode científic dóna peu a les millores en molts sectors de la vida quotidiana, dels quals nosaltres gaudim. La història del descobriment fet per B. Rosenberg, i la utilització del cisplatí (una de les drogues més efectives conegudes a la lluita contra el càncer) han sigut escollides per donar un exemple del procediment i també de les casualitats que acompanyen la vida diària d’un investigador.
Lloc: Institut de Ciència de Materials de Barcelona (CSIC)
Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona. 08193 Bellatera
Contacte: Susana Garelik - Telèfon: 93 580 18 53 - A/e: s.garelik@icmab.es
---

21 de novembre de 2013, de 17 a 20h.:
"El mar a fons: eines per al professorat"
Sessió especial pel professorat per donar a conèixer els avenços del projecte educatiu "El mar a fons", concebut per l’Institut de Ciències del Mar (CSIC) en col·laboració amb la "Fundació la Caixa". Hi haurà una breu presentació del projecte i exploració de la pàgina web i de les possibilitats docents dels seus continguts. També un taller pràctic sobre dues activitats de recerca que s’oferten online (la colonització de substrats al mar i el plàncton costaner). Reserva obligatòria.
Lloc: Centre Mediterrani d’Investigacions Marines i Ambientals (CSIC)
Passeig Marítim de la Barceloneta 37-49
Contacte: Elisabetta Broglio - Telèfon : 93 230 95 05 – A/e: broglio@icm.csic.es
http://www.icm.csic.es/icmdivulga
---

21 i 22 de novembre de 2013, de 10 a 17h.:
"Coneguem un centre de recerca: el CEAB de Blanes"
Presentació del centre i de les principals línies de recerca que s’hi porten a terme a la sala d’actes. Seguidament es realitzaran una sèrie de tallers per conèixer com es treballa al fons del mar, en els rius i els llacs. Es farà una descripció dels instruments i dels materials més comuns utilitzats pels investigadors en els seus estudis de camp. Es mostraran quins organismes viuen en els diferents ecosistemes, com viuen i per què i com s’aplica el mètode científic a l’estudi de l’ecologia marina. Es farà el “Taller sobre la biologia i l’ecologia del mosquit tigre. D’on ve? On va? Com es mou?” Finalment es donarà a conèixer el paper de les puces d’aigua (dàfnies) com exemple de recerca en els llacs.
Lloc: Centre d’Estudis Avançats de Blanes (CSIC)
c/ d’accés a la cala de Sant Francesc,, s/n. Blanes
Contacte: Margarita Tur - Telèfon : 972 33 61 01 - A/e: mtur@ceab.csic.es



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada