dimecres, 20 de maig del 2015

A propòsit de la recerca del lèxic referent a aliments i estris culinaris en la documentació llatina de la Catalunya altmedieval

Dijous, 28 de maig de 2015 - 16:00 h. - Aula Gran de seminaris (1ª planta)
Institució Milà i Fontanals (IMF-CSIC) - (C/de les Egipcíaques, 15 - 08001 Barcelona)

XIIIè SEMINARI D’ESTUDIS DOCTORALS

A propòsit de la recerca del lèxic referent a aliments i estris culinaris en la documentació llatina de la Catalunya altmedieval

ADELAIDA TEROL AMIGÓ (Universi tat de Barcelona)


    La documentació llatina de la Catalunya altmedieval dóna testimoni de veus referents a aliments i estris culinaris tan transparents com formaticus, panis, olla i patella, i d’altres més obscures –bé per la forma, bé pel significat– com almols, iuntolls, becer i paracingulus.
En aquesta sessió parlarem del mètode i el resultat de la recerca d’aquest lèxic dins d’una font de cronologia i geografia concreta: la documentació llatina medieval d’àmbit català compresa entre els anys 800 i 1150. Ens centrarem especialment en diferents exemples que ofereix la variada tipologia documental (testaments, inventaris, relació de censos...) en què més abunden els termes que són del nostre interès. Això ens permetrà exposar, d’una banda, les distintes dificultats que emergeixen en el curs d’aquesta investigació i, d’altra banda, els fruits que en resulten, producte d’unes fonts que manifesten una llengua frontissa del llatí medieval i la llengua vernacla.


     Coordinació:
Marta Manso Rubio (IMF-CSIC/UB)
Marta Punsola Munárriz (IMF-CSIC)
Albert Reixach Sala (IMF-CSIC)
Esther Tello Hernández (IMF-CSIC)


Departament de Ciències Històriques-Estudis Medievals (C/de les Egipcíaques, 15, 08001 Barcelona)
Telf.: +34 93 442 3489 - estudismedievals@imf.csic.es

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada