dijous, 3 de desembre del 2015

Nova incorporació al dipòsit digital "Simurg", del CSIC, del projecte de digitalització de l'Arxiu d'Etnografia i Folklore de Catalunya (AEFC)

Nova incorporació al dipòsit digital "Simurg", del CSIC, del projecte de digitalització de l'Arxiu d'Etnografia i Folklore de Catalunya (AEFC), conservat a la Unitat de documentació de la Institució Milà i Fontanals. Aquest arxiu, consta de més de 1700 fotografies positivades i uns 2000 negatius en nitrat d'una gran bellesa.

Les imatges ofereixen, tant a curiosos com a investigadors, exemples de temàtiques tan variades com: expressions religioses, el transport tradicional, la plàstica popular, les tasques agrícoles, les tècniques pesqueres, l'arquitectura popular, els costums festives, etc.

Aquest projecte, pioner en la seva època, de recopilació de dades etnogràfiques i folklòrics, des d'un punt de vista científic, va sorgir el 1915 gràcies al Dr. Tomàs Carreras i Artau i els seus col·laboradors, que van recollir diversos materials arreu del territori català, des d'enquestes a fotografies, passant per recol·lecció de refranys, etc.

Amb aquestes imatges es vol contribuir a l'enriquiment i difusió de l'enorme varietat del nostre patrimoni cultural i a il·lustrar una època i els seus costums.

Per saber més sobre la història d'aquest procés de digitalització i les característiques de l'Arxiu, podeu consultar l'article de Carmen Losada, de la Unitat de Documentació i Gestió de Publicacions de Institución Milà i Fontanals, a "Enredadera", la revista de les biblioteques del CSIC: “La serie de fotografías de l’Arxiu d’etnografia i Folklore de Catalunya”: http://sitios.csic.es/web/enredadera/serie_fotografias

Podeu visitar el fons d'Etnografia i Folklore de Catalunya aquí: http://simurg.bibliotecas.csic.es/…/archivos.amf.a…/-/1/-/-/


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada