dimarts, 31 de maig del 2016

La muntanya màgica, Atapuerca i els contes dels nostres origens

 
La muntanya màgica, Atapuerca i els contes dels nostres origens
@ Llibreria Documenta - 1 de juny @ 19:00 – 20:30

A càrrec d’Oliver Hochadel, científic titular a la Institució Milà i Fontanals del CSIC de Barcelona i autor del llibre El mito de Atapuerca. Orígenes, ciencia, divulgación, editat pel Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).


En aquesta sessió volem aproximar-nos al que fins ara és el projecte d’investigació prehistòric més famós d’Espanya: Atapuerca. Des de fa més de vint anys els seus descobriments de fòssils humans produeixen grans titulars. La relació dels arqueòlegs i paleoantropòlegs amb els mitjans de comunicació és gairebé simbiòtica. Els investigadors proclamen no només el fet d’haver trobat el primer europeu, sinó també la descoberta del primer cas de canibalisme, del primer assassinat, del primer enterrament i del primer acte simbòlic conegut de la història de la humanitat. En aquest sentit, Atapuerca pot considerar-se una màquina de produir relats sobre els nostres orígens i alhora un fenomen que defineix l’ésser humà. Som violents i territorials per naturalesa? O bé solidaris i compassius? En aquesta ocasió analitzarem com la divulgació científica concorre significativament a l’hora de legitimar les afirmacions de l’equip d’investigació d’Atapuerca. Com la ciència necessita el públic.

divendres, 27 de maig del 2016

Publicació de "Els Goigs a Catalunya al món" i "Música en imágenes: El maestro Nicolás Ledesma (1791-1883)"

Destaquem dues recents publicacions de l'investigador de la Institució Milà i Fontanals Antonio Ezquerro Esteban: "Els Goigs de Catalunya al món: una forma musical culta i popular"[*] i "Música en imágenes: el maestro Nicolás Ledesma (1791-1883) un musico en la España del siglo XIX".[**]

El cant dels goigs, i la llarga tradició que els envolta, ha estat al llarg de gairebé un mil·lenni un fenomen cohesionador de la població, que, partint en origen d'una manifestació religiosa, ha acabat per convertir-se en senyal d'identitat. Precisament, en terres catalanes, el seu cultiu i expansió han estat particularment notables, de manera que es podria dir que els Goigs s'han estès i han donat un testimoni cultural i patrimonial únic, des de Catalunya cap al món.

"Els Goigs de Catalunya al món", una publicació conjunta amb la musicòloga Glòria Ballús, ens proposa un recorregut a través del temps, al voltant d'un interessantíssim fenomen, català, interdisciplinari (artístic, religiós, musical, sociològic, popular, gràfic i editorial), que ens portarà, des de les melodies més senzilles entonades a una sola veu en cant pla (gregorià), d'arrel medieval, fins a les musicalitzacions més complicades i modernes, que proliferaren, molt particularment, entre els segles XVI i inicis del XX, donant lloc a un deixant existencial que encara mostra un caliu en l'actualitat. Un entramat cultural que ha escampat la seva llavor per terres de tot el món, des de França o Itàlia, fins a Amèrica o Filipines.

D'altra banda, a "Música en imágenes: el maestro Nicolás Ledesma..." podem trobar una aproximació molt treballada a la figura i la trajectòria del músic basc-aragonès Nicolás Ledesma. Una aproximacio que, de ben segur, ha de contribuir a apropar-nos a una música i a un patrimoni, encara no prou coneguts, que ens ha de portar alguns nous descobriments.

____________________
* BALLÚS GASÓLIVA, Glòria; EZQUERRO ESTEBAN, Antonio. Els Goigs de Catalunya al món: una forma musical culta i popular. El Masnou, Barcelona : Ed. Experiencia. 2015. 475 p. ISBN 978-84-944979-0-2
** EZQUERRO ESTEBAN, Antonio. "Música en imágenes: el maestro Nicolás Ledesma (1791-1883) un musico en la España del siglo XIX".  Madrid : Ed. Alpuerto. 513 p. ISBN 978-84-381-0494-1

Acción humanitaria en la Guerra Civil Española: Gregorio Bermann y la misión neuropsiquiátrica en el Frente de Madrid (1937-1938)

SEMINARI 
Acción humanitaria en la Guerra Civil Española: 
Gregorio Bermann y la misión neuropsiquiátrica en 
el Frente de Madrid (1937-1938) 

Fernando Ferrari
Universidad Nacional de Córdoba y CONICET, Argentina 

Dilluns 30 de maig de 2016 12.00h 
Lloc: Aula de seminaris (1er pis) IMF-CSIC 
c/ Egipcíaques, 15. 08001 Barcelona 

ENTRADA LLIURE

 Coordinen Jon Arrizabalaga (IMF-CSIC) i Annette Mülberger (CEHIC-UAB) 

 Activitat organitzada pel 
Grup d’Història de la Ciència, Institució Milà i Fontanals (CSIC, Barcelona) i 
el Centre d’Història de la Ciència de la Universitat Autònoma de Barcelona (CEHIC-UAB)

* El Dr. Fernando Ferrari es Profesor Adjunto en la Universidad Nacional de Córdoba, Argentina, investigador del CONICET y director del proyecto de investigación “Gregorio Bermann, entre la política, la psicología, la psiquiatría y el psicoanálisis: Una biografía intelectual (1894-1972)” (PICT 2013 Nº 2577), financiado por la Agencia Nacional de Promoción Científica y Tecnológica (ANPCyT), a través del Fondo para la Investigación Científica y Tecnológica (FONCyT).

Resum: El seminario aborda la participación del neuro-psiquiatra argentino Gregorio Bermann (1874-1972) en la Guerra Civil Española (1936-1939). Junto a la exposición de la metodología empleada, se presta atención al papel de Bermann como parte de la Misión neuropsiquiátrica argentina cuyos integrantes y medios institucionales y económicos se examinan. Asimismo se analiza la relevancia del hospital para el tratamiento de enfermedades neuropsiquiátricas que se constituyó en el Frente de Madrid, y se delimita el impacto de esta experiencia en el perfil político y científico de Gregorio Bermann.


dimecres, 25 de maig del 2016

Ascensió Mazuela-Anguita obté la Alan Lomax Fellowship

Ascensió Mazuela-Anguita, assistent d'investigació post-doctoral del CSIC a la Institución Milá y Fontanals, obté la Alan Lomax Fellowship per a poder realitzar un projecte d’investigació relacionat amb la música tradicional a la The Library of Congress de Washington.


Aquest projecte vol aprofitar el treball desenvolupat en el marc del "Fons de Música Tradicional" de la Institució Milà i Fontanals, que conté una col·lecció on s’inclouen més de 20.000 cançons recollides a Espanya entre els anys 1944 i 1960, i posar-lo en relació amb una col·lecció de música popular espanyola documentada per Alan Lomax, en el mateix període, que es troba allotjada a la Library of Congress.

Ascensió Mazuela, que s’incorporarà a la Library of Congress el gener de 2017, serà el primer estudiós que realitzi una comparació sistemàtica d’aquestes col·leccions i pugui establir connexions entre totes dues.

dimarts, 24 de maig del 2016

Las artes y la representación de poder

 Tallers d'Historia de la Cultura 2016
Coordinadora: Tess Knighton (ICREA / IMF-CSIC) - Proyecte Europeu Marie Curie Urban musics and musical practices in sixteenth-century Europe (CIG-2012: URBANMUSIC nº 321876)

IV. Las artes y la representación de poder

Dimecres, 25 de maig de 2016 de 10.00 a 14.00 hores


10.00. - Jordi Ballester (UAB), 'El so del poder en les arts plàstiques: representacions d’heralds i de ministrers en la iconografia catalano-aragonesa dels segles XIV i XV'
11.00. Debat
11.30. Pausa
12.00. - Esther Tello (IMF-CSIC), 'La representación del poder en los itinerarios procesionales en la Zaragoza del siglo XV'
           - Mauricio Molina (Curso Internacional de Música Medieval de Besalú), 'Diz en son latin: lengua como elemento de identidad, clase y poder en la canción medieval'
           - Ferran Escrivà (Universitat Jaume I de Castelló), 'Poder i representació a través de les relíquies. Lisboa, 1588'
13.30. Debat

Sala de Musicología
Institució Milà i Fontanals
Egipcíaques 15, Barcelona

dimarts, 17 de maig del 2016

"Ciencia y vino, entre el azar y la necesidad. Los grandes vinos de Jerez (1770-1980)"

17 de maig a les 18:30: Xerrada d'Alvaro Girón (Institució Milà i Fontanals - CSIC), en el marc de l'exposició "Les Humanitats, la vinya, el vi i el CSIC":

"Ciencia y vino, entre el azar y la necesidad. Los grandes vinos de Jerez (1770-1980)" - (Residència d'Investigadors - Saló d'actes)


foto de CSIC Catalunya.

Vinya i vi formen part inseparable de la vida quotidiana de l'home qui els ha fet servir com a aliment, medicina i, fins i tot, com a cosmètic, sent la vinya una de les primeres plantes que va domesticar i conrear. A més, vinya i vi estan lligats a la cultura, la tradició, el delit i el gaudi de l'esperit humà. Des de començaments de l'escriptura fins als nostres dies, són nombroses les referències sobre els lligams entre cultura i vi, tant en textos sagrats com literaris i poètics. També són abundants les expressions artístiques en què la vinya i el vi són el motiu central tal com resta reflectit en murals, ceràmiques, escultures, pintures i altres manifestacions artístiques com la música. A més, la vinya i el vi han estat part important del comerç, els impostos i les lleis, essent, en molts casos, protagonistes. L'arquitectura, en el seu vessant tècnic i artístic, ha mantingut també una estreta relació des dels primers i més primitius cellers, fins als més moderns i tècnicament avançats dels nostres dies. Cap cultiu com la vinya va deixant al llarg de la història una petjada tan profunda i inesborrable en el paisatge, a través de les modificacions que l'home introdueix en la preparació del vinyer, que transforma cromàticament el paisatge a través dels colors que la vegetació va adquirint des de la primavera a la tardor. Tots aquests aspectes humanístics han estat objecte d'estudi per part dels científics del CSIC.
Exposició: Residència d'Investigadors - Sala d'Exposicions, des de: 13/05/2016 fins a: 22/05/2016

divendres, 13 de maig del 2016

Acción humanitaria en la Guerra Civil Española: Gregorio Bermann y la misión neuropsiquiátrica en el Frente de Madrid (1937-1938)


 SEMINARI

Acción humanitaria en la Guerra Civil Española:
Gregorio Bermann y la misión neuropsiquiátrica en
el Frente de Madrid (1937-1938)

Fernando Ferrari*
Universidad Nacional de Córdoba y CONICET, Argentina

Dilluns 30 de maig de 2016  12.00h
Lloc: Aula de seminaris (1er pis) IMF-CSIC
c/ Egipcíaques, 15. 08001 Barcelona

ENTRADA LLIURE

Coordinen Jon Arrizabalaga (IMF-CSIC) i Annette Mülberger (CEHIC-UAB)
Activitat organitzada pel Grup d’Història de la Ciència, Institució Milà i Fontanals (CSIC, Barcelona) i el Centre d’Història de la Ciència de la Universitat Autònoma de Barcelona (CEHIC-UAB)
* El Dr. Fernando Ferrari es Profesor Adjunto en la Universidad Nacional de Córdoba, Argentina, investigador del CONICET y director del proyecto de investigación “Gregorio Bermann, entre la política, la psicología, la psiquiatría y el psicoanálisis: Una biografía intelectual (1894-1972)” (PICT 2013 Nº 2577), financiado por la Agencia Nacional de Promoción Científica y Tecnológica (ANPCyT), a través del Fondo para la Investigación Científica y Tecnológica (FONCyT). 

Resum: El seminario aborda la participación del neuro-psiquiatra argentino Gregorio Bermann (1874-1972) en la Guerra Civil Española (1936-1939). Junto a la exposición de la metodología empleada, se presta atención al papel de Bermann como parte de la Misión neuropsiquiátrica argentina cuyos integrantes y medios institucionales y económicos se examinan. Asimismo se analiza la relevancia del hospital para el tratamiento de enfermedades neuropsiquiátricas que se constituyó en el Frente de Madrid, y se delimita el impacto de esta experiencia en el perfil político y científico de Gregorio Bermann.

LES HUMANITATS, LA VINYA, EL VI I EL CSIC

LES HUMANITATS, LA VINYA, EL VI I EL CSIC

EXPOSICIÓ
13 - 22 de maig de 2016
Dimarts a divendres: 17h a 20h / Dissabte: 11h a 14h i 17h a 20h
Diumenge i Dilluns: 11h a 14h
Dimecres 18 tancat

Residència d’Investigadors CSIC-Generalitat de Catalunya
C/ Egipcíaques 1-3, Barcelona
www.residencia-investigadors.es

Presentació llibre "Estructura y dinámicas de poder en el señorío de Tarragona"


 Presentació llibre "Estructura y dinámicas de poder en el señorío de Tarragona: 
creación y evolución de un dominio compartido (ca. 1118-1462)" [*]
 Eduard Juncosa Bonet 
IMF-CSIC. 18 maig 17:30h.


 La presentació tindrà lloc el proper dimecres 18 de maig de 2016, a les 17:30h, 
a la Sala d’Actes de la Delegació del CSIC a Catalunya.

Hi participaran el professor Josep M.ª Salrach (catedràtic d’Història Medieval de la Universitat Pompeu Fabra), el doctor Eduard Juncosa Bonet (autor del llibre) i la doctora Ana Gómez Rabal (directora de la col·lecció “Anejos del Anuario de Estudios Medievales”).
 _________________


Resum: Després d'un prolongat i complex procés d'ocupació i colonització, el senyoriu de Tarragona es va articular com un singular condomini en què els principals poders de la Corona d'Aragó (els comtes-reis i els arquebisbes de l'antiga ciutat imperial) van exercir la jurisdicció manera conjunta. La inicial relació de cooperació entre monarques i prelats a la cúspide del senyoriu aviat va deixar pas a les primeres tensions i confrontacions, que van ser agreujant-se o disminuint d'intensitat segons cada conjuntura, en funció dels intents per acabar amb la dualitat de poders i convertir el domini en patrimoni exclusiu de cadascuna de les parts en litigi, les quals van a utilitzar els diversos mitjans al seu abast per aconseguir tal objectiu. 
Tot i ser múltiples els inconvenients que tot això va implicar als veïns, la competència entre la Corona i la Mitra va dotar a la capital -sabedora del seu gloriós passat i ferma defensora dels seus llibertats- d'un enorme grau d'autonomia, fins al punt que seus ciutadans es vanagloriaven de ser "els pus liberts ciutadans de tota Cathalunya, per quant són de juridicció comuna". 
El present estudi, basat en un ampli ventall de fonts majoritàriament inèdites, pretén desentranyar aquesta realitat des d'una perspectiva històrica i politològica, seguint un recorregut teoricopràctic que aborda des de l'estructura del poder (sorgiment i adopció d'idees i formes polítiques, demografia i institucions) fins a les dinàmiques derivades del seu exercici (rituals i cerimònies d'ingrés al senyoriu, fórmules d'accés a la ciutadania, eleccions municipals i lluites entre bàndols i partits), reflex de l'intens conflicte interseñorial, al mateix temps que expressió de la cultura i l'acció polítiques de la comunitat.

Eduard Juncosa Bonet: és llicenciat en Història per la Universitat de Barcelona (2003, amb premi extraordinari) i en Ciències Polítiques i de l'Administració per la Universitat Complutense (2008, amb premis extraordinari i nacional), així com a doctor en Història Medieval per aquesta última Universitat (2014, amb premi extraordinari i menció europea). Des de l'any 2008, és professor ajudant al Departament d'història Medieval de la Universitat Complutense de Madrid. Les seves principals línies d'investigació se centren en les relacions entre els poders civil i eclesiàstic; les teories i formes polítiques (contractualisme polític, humanisme cívic, processos de oligarquització, vies de participació ...); les institucions representatives; l'eclosió i organització dels municipis; els models electorals; els ritus i cerimònies; la imatge del poder ... tot això en el marc de la Corona d'Aragó durant la Plena i Baixa Edat Mitjana.


[*] Eduard Juncosa Bonet, Estructura y dinámicas de poder en el señorío de Tarragona. Creación y evolución de un dominio compartido (ca. 1118-1462), Barcelona, CSIC, 2015 (Anejos del Anuario de Estudios Medievales, 74). ISBN: 978-84-00-10035-3
 

Conferència: Darreres investigacions sobre la transició pleistocè-holocè al nord del País Valencià


dilluns, 9 de maig del 2016

Conferència: "La divulgación científica llevada a la calle: el proyecto Raval 6000 anys d'Història" i Representació teatral de titelles: "Un dia a la Prhistòria del Raval"

 XI Cicle de Converses al Raval

Dijous 12 de maig

Conferència:
"La divulgación científica llevada a la calle: el proyecto Raval 6000 anys d'Història"
Juan Gibaja (IMF-CSIC)
El Raval 6000 anys d'història
i
 Representació teatral de titelles:
"Un dia a la Prhistòria del Raval"
Grup de Titelles Folch-Trueta
Lloc: Carrer Hospital, 64 (Residència d'Investigadors-CSIC)
a les 18:00 hores 

Entrada lliure

Acte realitzat amb la col·laboració del Casal Folch i Torres i el Casal de Gent Gran Josep Truera

dijous, 5 de maig del 2016

Inspiraciència. Concurs de relats d’inspiració científica



Inspiraciència. Concurs de relats dinspiració científica


Termini: fins al 19 de maig

Més informació: inspiraciencia.es


Organitza: Delegació del CSIC a Catalunya i Institut de Ciència de Materials de Barcelona (CSIC)

Col·laboren: Instituts i delegacions del CSIC en Catalunya, Andalusia, Aragó, Euskadi, Galícia, Madrid i País Valencià

Amb el patrocini: Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT)

Amb el suport: Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, Escuela de Escritores, Asociación de Escritoras e Escritores en Lingua Galega,
Associació d’Escriptores en Llengua catalana, Editorial Galaxia, Biblioteques de Barcelona, Xarxa de Biblioteques municipals de la Diputació de Barcelona,
Asociación de Escritores de Euskadi--Euskadiko Idazleen Elkartea, Euskal Etxea Centre cultural Barcelona, Galtzagorri Elkartea,
Mètode. Revista de Difusió de la Recerca de la Universitat de València, Fundazioa ElHuyar



B A S E S
Objecte
Inspiraciència és un concurs de relats d’inspiració científica. És una iniciativa que relaciona ciència i literatura d’una manera lúdica i participativa. La ciència i la literatura recorren a la creativitat per encarar nous reptes i combinar-les pot generar noves i fresques idees en direccions imprevisibles. Inspiraciència pretén ser un espai obert a tothom on pensar i imaginar la ciència des de la ficció.
1. Podrà participar qualsevol persona que presenti un relat original, en qualsevol de les llengües del concurs (català, castellà, euskera i galleg), inspirat en una temàtica científica.
2. Els originals estaran escrits en català, castellà, euskera o gallec. Hauran de ser inèdits i no haver estat premiats en cap altra convocatòria, certamen o premi literari, ni haver estat publicats en cap altre mitjà o bloc personal.
Modalitats i categories
3. El concurs té una única modalitat competitiva:
Relat curt d’una extensió màxima de 800 paraules
4. Els participants podran participar en una de les següents categories:
Adult (a partir de 18 anys), s’entén que els participants són majors d’edat en la data de tancament del termini.
Jove (de 12 a 17 anys) és a dir, els participants són menors de 18 anys en la data de tancament del termini.
5. Cada participant podrà presentar un màxim de quatre relats, sempre que estiguin escrits en llengües diferents. Tots els relats d’un mateix participant han de ser originals, és a dir, no es podrà presentar el mateix relat en llengües diferents.
Presentació dels relats
6. Els participants s'han de registrar a una de les dues categories i poden enviar un relat en qualsevol de les llengües del concurs.
7. Els originals s’hauran de publicar al lloc web del concurs: www.inspiraciencia.es. Prèviament, caldrà registrar-se a través d’un formulari disponible al mateix web.
8. Els participants podran accedir al seu compte amb el nom d’usuari i la contrasenya. El pseudònim serà el nom amb el que se signarà el relats que es vulguin publicar.
9. El termini de presentació de relats es tancarà el 19 de maig de 2016.
Premis
10. Els premis s’atorgaran durant el mes de juny de 2016, en un acte que s’anunciarà oportunament.
11. El concurs contempla un premi institucional per a cada categoria i llengua, i un premi del públic. Els premis seran dispositius electrònics, llibres de divulgació, cursos d’escriptura, la subscripció a una revista de divulgació.
12. L’organització del concurs es reserva el dret de declarar deserta la convocatòria si considera que les obres presentades no assoleixen la qualitat mínima necessària.
Jurat i criteris de valoració
13. Per als premis institucionals es designarà un jurat que valorarà les contribucions i proposarà els guanyadors. El jurat estarà format per persones de l’àmbit de la cultura en sentit ampli (ciència, literatura, art, divulgació) i s’anunciarà oportunament.
El concurs disposa d’un equip de moderació per a què els relats puguin sortir publicats de manera àgil. Aquest equip s’encarrega també de fer preselecció dels relats que passarà al jurat.
14. Per a valorar els relats es tindrà en compte l’adequació a la temàtica, la qualitat literària, l'originalitat de l'enfocament, a més de la creativitat i la imaginació.
15. Els premis del públic es decidiran a través d’una votació en línia dels participants prèviament registrats. Durant el període de votació, que s’anunciarà oportunament, els participants podran votar els relats que desitgin d’entre els preseleccionats, que coincidiran amb els que valorarà el jurat. 1
El premi del públic premiarà els relats més votats de les dues categoria i modalitat, amb independència de la llengua en la que s’hagin escrit.
Participació
16. La participació en aquest concurs pressuposa l'acceptació de les bases.
17. Els relats guanyadors podran ser publicats en mitjans físics i/o digitals sempre mencionant els noms dels autors.