dilluns, 25 de març del 2013

"Cereals, cascall, glans i avellanes. La producció d’aliments d’origen vegetal durant el Neolític al Nord-est peninsular"



Acció transversal “Repensant les alteritats” 
SEMINARIS RECERCA AVUI: NOVES PERSPECTIVES EN CIÈNCIES HUMANES I SOCIALS

Dilluns, 2 d'abril de 2013 - a les 12 del migdia

Saló d’Actes de la Delegació del CSIC a Catalunya (Carrer Egipcíaques 15 – Barcelona)

Cereals, cascall, glans i avellanes. La producció d’aliments d’origen vegetal durant el Neolític al Nord-est peninsular
Ferran Antolín Tutusaus (IPNA, Universitat de Basilea)



La producció d’aliments d’origen vegetal és una part central de les pràctiques econòmiques durant el Neolític, ja que, probablement, la major part de l’alimentació quotidiana es basava en aquests productes. Les tècniques aplicades per a la seva obtenció, processat i emmagatzematge ens proporcionen valuosa informació sobre l’organització de la societat i dels assentaments en el passat. Més de 100.000 restes de llavors i fruits procedents de 17 jaciments del nord-est peninsular datats entre el 5500 i el 2300 ANE han estat analitzades per a aquest treball. A partir dels resultats obtinguts s’aprofundirà en les pràctiques agrícoles i d’aprofitament de recursos vegetals silvestres (llavors i fruits) d’aquestes comunitats.

 IMF - CSIC


divendres, 15 de març del 2013

Conferència: "Organización social del trabajo en la Gran Canaria prehispánica a través del estudio de los restos esqueléticos"



Conferència:

"El trabajo fosilizado: organización social del trabajo en la Gran Canaria prehispánica a través del estudio de los restos esqueléticos"

Dr. Jonathan Santana. Universidad de Las Palmas de Gran Canaria


Se presentan las primeras contribuciones de una línea de investigación activa que tiene como objetivo principal aportar nuevos elementos de juicio para la reconstrucción de la organización social del trabajo en la Gran Canaria prehispánica. En esta conferencia se exponen los resultados de un estudio que abordó el análisis de diferentes marcadores óseos de actividad física en una muestra esquelética procedente de diez necrópolis insulares datadas entre los siglos XI-XV. Este periodo constituye la última fase del modo de vida prehispánico que finalizó con la conquista armada de la corona de Castilla a finales del s. XV. La documentación etnohistórica y la mayor parte de la información arqueológica sobre los antiguos canarios se sitúa en este arco cronológico. De este modo, los resultados obtenidos pudieron ser contrastados con esta rica documentación. Las conclusiones de esta línea de trabajo sugieren la presencia de personas con un perfil biomecánico diferenciado, el cual, puede ser relacionado con una organización laboral compleja establecida a partir de una división social del trabajo.
 

Dimecres, 20 de març de  2013 - a les 12:00 h.
Sala d'Actes de la Instituciò Milà i Fontanals (IMF-CSIC)
C / Egipcíaques, 15 – Barcelona

Organizan: Departamento de Arqueología y Antropología.
Sublínea "Estabilidad y Cambio Social en las Sociedades Humanas: pasado, presente y futuro"
Acto realizado en el marco del Proyecto HAR2011-23149: Aproximación a las primeras comunidades neolíticas del NE peninsular a través de sus prácticas funerarias

dimarts, 12 de març del 2013

Conferència: “Giuda e le reti del credito informale in Italia alla fine del Medioevo”



Dilluns, dia 18 de març, a les 12:00h.
Taula de debat, organitzada pel Departament de Ciències Històriques – Estudis Medievals de la Institució Milà i Fontanals (CSIC, Barcelona), en què el Dr. Giacomo Todeschini (Università di Trieste) impartirà la conferència titulada “Giuda e le reti del credito informale in Italia alla fine del Medioevo.



La sessió tindrà lloc a l’aula gran de seminaris (1ª planta) de la IMF-CSIC (c/ Egipcíaques, 15, Barcelona).



divendres, 8 de març del 2013

Conferencia: Arqueología de campos de batalla: El caso de la Guerra del Paraná (1845-1846)

 13 de març de 2013, 12 hores

Conferència: "Arqueología de campos de batalla: El caso de la Guerra del Paraná (1845-1846)"
Profesor Mariano Ramos, Universidad Nacional de Luján, Argentina.




Sala d'Actes de la Delegació del CSIC - C/Egipcíaques 15, Barcelona

Bloc del Projecte: HAR2011-23149: "APROXIMACION A LAS PRIMERAS COMUNIDADES NEOLITICAS DEL N-E PENINSULAR A TRAVES DE SUS PRACTICAS FUNERARIA"

Bloc del Projecte: HAR2011-23149: "APROXIMACION A LAS PRIMERAS COMUNIDADES NEOLITICAS DEL N-E PENINSULAR A TRAVES DE SUS PRACTICAS FUNERARIA"

El principal objectiu del projecte és conèixer diversos aspectes de les primeres societats agrícoles i ramaderes que van ocupar el NE peninsular entre el VI i el IV mil·lenni cal BC. Per això, l'objecte d'estudi són les pràctiques funeràries que van dur a terme aquestes societats.


Tal és la importància del registre funerari que el professor P. Bosch Gimpera va batejar a aquest moment a inicis del s.XX com "La Cultura dels Sepulcres de Fossa", apel·latiu que se segueix usat fins i tot en els nostres dies.


Imatge: "Fotografia oferta per Arrago S. L. - Jordi Roig i Joan-M. Coll "(yac. Hort de Can Torras).Els plantejaments del projecte s'estructuren al voltant de tres grans línies de treball que ens semblen fonamentals per aconseguir els fins que perseguim, però que no obstant això, i en bona mesura, han estat obviades en la investigació arqueològica:


1.- Contextualització cronològica dels enterraments que defineixen aquest període. Aquest és un treball prioritari i el fil conductor del conjunt d'activitats que s'han de dur a terme en el projecte.


2.- Des d'una perspectiva antropològica volem aproximar-nos al coneixement de la població inhumada a través del nombre d'homes, dones i nens / que van ser enterrats, dels hàbits alimentaris que els sustentaven (i si divergien en base a criteris de sexe i edat), de les activitats que realitzaven i que es reflecteixen en els marcadors musculoesquelètics, dels llaços parentals que els unien valorant el seu mapa genètic, els seus patrons dentals i els seus desplaçaments a partir també de l'anàlisi dels isòtops estables.


3.- Des d'una perspectiva arqueològica s'aborda:


        a)
Estudi de l'instrumental dipositat com aixovar: procedència, tecnologia i ús del utillatge lític, ossi i malacológico. Valoració dels resultats tenint en compte el sexe i edat dels individus i la cronologia de les sepultures.
       
b) Anàlisi espacial (SIG) de les sepultures per tal d'establir patrons de distribució en base a diferents criteris: sexe/edat de les inhumacions, estructura funerària, cronologia, qualitat / quantitat dels aixovars, estat de salut dels inhumats, etc.




http://sepulturasneoliticas.blogspot.com.es/

“La mitología de los Dinosaurios”

Pedres i ossos als Col·loquis de la SCHCT
Dijous 14 de Març:

 “La mitología de los Dinosaurios”

a càrrec de José Luis Sanz
 Dins el cicle:

 "La vida social de pedres i ossos: noves visions en la història de l'Arqueologia, la Paleontologia i la Paleoantropologia"

 Institut d'Estudis Catalans (C/Carme 47, 08001 Barcelona) a les 19:00h.


Los dinosaurios constituyen uno de los fenómenos socioculturales más interesantes de la historia natural. La interacción entre la investigación paleontológica y los medios de comunicación de masas, como el cine, la literatura o el cómic produce un discurso mitológico que convierte a los dinosaurios en un icono cultural explotado económicamente. El mito dinosauriano, que se inicia a mediados del siglo XIX y se encuentra en nuestros días en plena expansión y tiene una estructura compleja, pero puede ser resumida en cinco puntos principales:

Primeramente, a pesar de que más de 60 millones de años separan a seres humanos y dinosaurios, el relato fantástico ha conseguido sincronizarlos (dinosaurios congelados, en otros planetas, mundos perdidos, viajes por el tiempo...). En segundo lugar, está la estructura recurrente del mito: El dinosaurio aparece; el orden social y natural son alterados; el dinosaurio ataca a los seres humanos; los seres humanos atacan al dinosaurio; y el dinosaurio es destruido, recuperándose el orden natural y social. También hay que tener en cuenta la reconstrucción y modo de vida de los dinosaurios en el discurso fantástico, o “Paleobiología ficción”, que describe cómo son los dinosaurios en la fantasía, qué tamaño tienen, dónde viven, qué comen, etc. Así como las enormes criaturas dinosauroides del cine japonés (Kaiju Eiga), como el famoso “Godzilla”, híbridos formidables entre dinosaurios y dragones orientales. Y por útlimo, tenemos las relaciones entre la mitología draconiana y dinosauriana y la hipótesis de que los dinosaurios han sustituido al mito del dragón en la cultura popular.
Todo esto alimenta el fenómeno sociocultural “dinomanía”, un deseo y/o necesidad de acumular información sobre los dinosaurios y su forma de vida y de rodearse de una galería icónica que procede de la ciencia y la cultura popular. La dinomanía, como fenómeno socio-cultural, se genera a partir de una fascinación hacia los dinosaurios que probablemente surge en humanidades muy anteriores a la actual, a través, entre otras cosas, del mito draconiano y las leyendas de gigantes y cíclopes.

José Luis Sanz
Catedrático de Paleontología de la Universidad Autónoma de Madrid. Miembro Correspondiente de la Real Academia de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales. Director técnico de los Museos Paleontológicos de Elche y Arnedo. Autor o coautor de más de 200 artículos técnicos y de divulgación y autor o coautor de trece libros sobre dinosaurios, aves primitivas o historia de la vida (entre otros: "
Mitología de los dinosaurios" (1999) y "Cazadores de dragones. Historia del descubrimiento e investigación de los dinosaurios" (2007). Autor o coautor de ocho nuevos géneros de dinosaurios. 



El cicle està coordinat per Clara Florensa (CEHIC, UAB), Miquel Carandell (Universitat Autònoma de Barcelona - CEHIC) i Oliver Hochadel (Institució Milà i Fontanals - CSIC). En col·laboració amb la Institució Milà i Fontanals - CSIC. Més informació sobre el cicle i properes sessions a: http://blocs.iec.cat/arban/2009/09/21/1928/

dilluns, 4 de març del 2013

Presentació del llibre: “El declive del imperio vaticano”

Presentació del llibre: “El declive del imperio vaticano”
del Prof. Javier López Facal (CSIC)

Data: 6 de març - Hora: 18h

Amb la participació de: Salvador Giner (sociòleg) i de Gemma Lienas (escriptora)



Lloc: Sala d’Actes de la Delegació del CSIC a Catalunya. c/ Egipcíaques, 15. Barcelona


SIMPOSI ALTERITAT: DESAFIAMENT DEL SEGLE XXI



11 de març de 2013
Residència d’Investigadors CSIC-Generalitat de Catalunya
c/ Hospital, 64. Barcelona

SIMPOSI ALTERITAT: DESAFIAMENT DEL SEGLE XXI


PROGRAMA 

09:15-09:30 Obertura i presentació de la jornada. 

09:30-11:00 Taula rodona:
Gènere, migracions i representació de l’alteritat en contextos urbans.Yolanda AIXELÀ (IMF-CSIC), Cristina SÁNCHEZ CARRETERO (Incipit-CSIC, Santiago de Compostela), Assumpció VILA (IMF-CSIC). 

11.00–11:30 Pausa. Visita a l’exposició de pòsters. 

11:30-12:15 Las mujeres y la transmisión del repertorio en el Fondo de Música Tradicional del CSIC-IMF (1944-1960). Ascensión MAZUELA-ANGUITA (IMF-CSIC), Emili ROS-FÀBREGAS (IMF-CSIC). 

12:15-13:00 Los Coros y Danzas de la Sección Femenina en la Guinea Ecuatorial.  Cécile STEHRENBERGER (U. de Zurich). 

13:00-15:00 Pausa. 

15:00-15:45 Alteritats forçades. Esclaus i esclavituds a la Mediterrània medieval. Iván ARMENTEROS (Fundació Noguera). 


15:45-16:30 Inmigración, anarquismo y clase obrera en la Barcelona de entreguerras, 1918-1936. José Luis OYÓN (UPC). 

16:30-17:00 Pausa. 

17:00-18:00 Taula rodona: Cos, performance i alteritat. El cas del Bollywood al Raval del Barcelona. Shahida Sheri AHMED (Escola Masala), Sílvia MARTÍNEZ (ESMUC), Luz MEDINA GARZÓN (Escola Masala).

Actuació de professores de l’Escola Masala (Raval). 



Organitza: Institució Milà i Fontanals (CSIC)
Col·laboren: Residència d’Investigadors
CSIC-Generalitat de Catalunya Escola Masala http://www.club-masala.com/
http://es-es.facebook.com/pages/Club- Masala/209299465600
Acció transversal “Repensant les alteritats” 

divendres, 1 de març del 2013

Nova publicació d'Oliver Hochadel: "El mito de Atapuerca: Orígenes, ciencia , divulgación"


L'Investigador Oliver Hochadel, que actualment traballa a la Institució Mila i Fontanals del CSIC, acaba de publicar "El mito de Atapuerca: Orígenes, ciencia , divulgación".


 

«Atapuerca» ha passat de ser un nom gairebé desconegut a adquirir una ressonància triomfal: les excavacions desenvolupades en aquesta serra burgalesa poden presumir d'haver trobat la major acumulació mundial elements fòssils d'homínids, i entre els seus èxits més rellevants hi ha el "europeu" més antic, el primer acte de canibalisme o el primer regal fúnebre del qual hi ha notícia.
Els responsables científics del projecte han aixecat al voltant del jaciment una indústria de popularització del coneixement que inclou desenes de llibres de divulgació, documentals televisius, exposicions itineraris rants, un parc arqueològic i el seu propi "Museo de la Evolución Humana" a Burgos, tot això flanquejat per una constant presència, molt ben calculada i pautada, en els mitjans de comunicació espanyols. En l'esfera pública, Atapuerca va ser etiquetat des del principi com un projecte molt "espanyol" i es va convertir en paradigma des del qual demolir les velles acusacions sobre l'endarreriment de la ciència nacional. Aquest context, i no només la
antiguitat i importància dels fòssils, explica que la "Sima de los Huesos" s'hagi convertit en el nou origen de la història d'Espanya.
El cas d'Atapuerca, així, constitueix un exemple únic i fascinant de l'ús que es pot conferir a la popularització de la ciència. Aquest llibre, amb un coneixement molt detallat de la història de les excavacions i de la seva rellevància científica, un rigorós plantejament de fons i una amenitat na narrativa fora del comú, ens explica la forja d'aquesta nova "muntanya màgica" i ens ajuda a comprendre els mecanismes que mouen al saber científic -i alguns dels seus integrants- darrere d'un reconeixement generalitzat.


 Enllaç al catàleg del CSIC