divendres, 8 de març del 2013

Bloc del Projecte: HAR2011-23149: "APROXIMACION A LAS PRIMERAS COMUNIDADES NEOLITICAS DEL N-E PENINSULAR A TRAVES DE SUS PRACTICAS FUNERARIA"

Bloc del Projecte: HAR2011-23149: "APROXIMACION A LAS PRIMERAS COMUNIDADES NEOLITICAS DEL N-E PENINSULAR A TRAVES DE SUS PRACTICAS FUNERARIA"

El principal objectiu del projecte és conèixer diversos aspectes de les primeres societats agrícoles i ramaderes que van ocupar el NE peninsular entre el VI i el IV mil·lenni cal BC. Per això, l'objecte d'estudi són les pràctiques funeràries que van dur a terme aquestes societats.


Tal és la importància del registre funerari que el professor P. Bosch Gimpera va batejar a aquest moment a inicis del s.XX com "La Cultura dels Sepulcres de Fossa", apel·latiu que se segueix usat fins i tot en els nostres dies.


Imatge: "Fotografia oferta per Arrago S. L. - Jordi Roig i Joan-M. Coll "(yac. Hort de Can Torras).Els plantejaments del projecte s'estructuren al voltant de tres grans línies de treball que ens semblen fonamentals per aconseguir els fins que perseguim, però que no obstant això, i en bona mesura, han estat obviades en la investigació arqueològica:


1.- Contextualització cronològica dels enterraments que defineixen aquest període. Aquest és un treball prioritari i el fil conductor del conjunt d'activitats que s'han de dur a terme en el projecte.


2.- Des d'una perspectiva antropològica volem aproximar-nos al coneixement de la població inhumada a través del nombre d'homes, dones i nens / que van ser enterrats, dels hàbits alimentaris que els sustentaven (i si divergien en base a criteris de sexe i edat), de les activitats que realitzaven i que es reflecteixen en els marcadors musculoesquelètics, dels llaços parentals que els unien valorant el seu mapa genètic, els seus patrons dentals i els seus desplaçaments a partir també de l'anàlisi dels isòtops estables.


3.- Des d'una perspectiva arqueològica s'aborda:


        a)
Estudi de l'instrumental dipositat com aixovar: procedència, tecnologia i ús del utillatge lític, ossi i malacológico. Valoració dels resultats tenint en compte el sexe i edat dels individus i la cronologia de les sepultures.
       
b) Anàlisi espacial (SIG) de les sepultures per tal d'establir patrons de distribució en base a diferents criteris: sexe/edat de les inhumacions, estructura funerària, cronologia, qualitat / quantitat dels aixovars, estat de salut dels inhumats, etc.




http://sepulturasneoliticas.blogspot.com.es/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada