dijous, 16 de febrer del 2012

La estructura de ‘queso gruyère’ redirige el diseño de superconductores de alta temperatura

Data: 13/02/2012
Mitjà: Departament de Comunicació CSIC

Una investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha desenvolupat un nou mecanisme que facilita el disseny de superconductors d'alta temperatura. La tècnica es basa en l'alteració del material superconductor perquè la seva estructura present regions especials on es trenca la superconductivitat que podrien assemblar els forats en un formatge gruyère a escala nanomètrica.

Els materials superconductors són capaços de transportar corrents elèctrics fins a 100 vegades superiors al coure gràcies a propietats de la mecànica quàntica. Per a això, el material ha de presentar espais de dimensions nanomètriques on es trenqui la coherència quàntica i l'estat superconductor i s'emmagatzemin els vòrtex magnètics.

Fins ara, aquestes regions s'obtenien mitjançant la creació de defectes i la superposició en l'estructura d'una fase secundària no conductora que creava aquests espais. El treball del CSIC, publicat ahir a la revista Nature Materials, demostra que mitjançant la creació d'una estructura de tensions a escala nanomètrica de la xarxa cristal · lina es generen "corrents elèctrics extraordinàries, governades per un nou mecanisme físic", assegura l'investigador de l'Institut de Materials de Ciència de Materials de Barcelona del CSIC Xavier Obradors, que ha dirigit el treball.

Segons la coautora de l'article, també investigadora del CSIC en el mateix institut de Obradors, Teresa Puig, el principal avantatge del mecanisme és que "permet dissenyar una nova generació de superconductors d'alta temperatura capaços de proporcionar insospitables prestacions per a les aplicacions més exigents".

Tota la informació: aquí...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada