dimecres, 25 de gener del 2012

Trobades a Rússia trampes de pesca de més de 7.500 anys d'antiguitat


Data: 25/01/2012
Mitjà: Departamento de Comunicación del CSIC



Un equip internacional d'arqueòlegs liderat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) ha documentat prop de Moscou una sèrie de cèrcols i trampes de pesca de més de 7.500 anys d'antiguitat. Els aparells trobats, dels més antics d'Europa, presenten una gran complexitat tècnica. El seu estudi permetrà conèixer el paper de la pesca en les poblacions europees d'inicis de l'Holocè (fa 10.000 anys), especialment en aquelles zones els habitants no van practicar l'agricultura fins a gairebé l'edat del ferro.

"Fins ara es pensava que els grups mesolítics no tenien campaments estables, sinó que eren estacionals. Segons els resultats obtinguts durant les excavacions, tant en el Mesolític com en el Neolític, el grup humà que va habitar la conca del riu Dubna, prop de Moscou, realitzava activitats productives al llarg de tot l'any", explica l'investigador del CSIC Ignasi Clemente, de la Institució Milà i Fontanals, i director del projecte.

Segons Clemente i el seu equip, durant el Neolític i el Mesolític, els habitants d'aquesta regió, denominada com Zamostje 2, caçaven preferentment a l'estiu i hivern, pescaven a la primavera i inicis d'estiu, i recol · lectaven fruits silvestres a la fi de l'època estival i a la tardor. "Pensem que la pesca va jugar un paper fonamental en l'economia d'aquestes societats per ser un producte predictible, fàcil de conservar, assecat i fumat, i d'emmagatzemar per a un posterior consum", apunta Clemente.


Llegir més sobre aquesta notícia....

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada