dimecres, 11 de gener del 2012

Josefina Mutgé : Tota una vida dedicada al CSIC

Josefina Mutgé (1)

Aquest mes de gener de 2012, en complir els 70 anys, es jubila, després d'una llarga carrera d'investigació de més de 45 anys, la doctora Josefina Mutjé Vives. La tasca investigadora de la doctora Mutgé es pot dir que ha estat unida a la història mateixa de la Institució Milà i Fontanals. Els que només l'hem conegut en la seva darrera etapa a la IMF, i no coneixem la major part de la seva carrera, només podem dir que el record que ens queda de la nostra convivència a la Institució està marcat per la seva permanent simpatia i afabilitat, però sobre tot per la seva senzillesa. El seu treball com a investigadora acompanyat del seu somriure i la seva bonhomia deixen entre nosaltres un record de gratitud permanent.

De petita volia ser mestra, però va començar a estudiar Filosofia i Lletres el 1957, especialitzant-se en Història i, posteriorment, en Història Medieval. Va acabar la carrera l’any 1963, i el 1964 la Tesi de Llicenciatura sobre "Alfonso el Benigno y el municipio de Barcelona (1327-1336)". Abans d'acabar la carrera, durant els anys 1962-66, ja va començar a treballar col•laborant amb el Prof. Emilio Sáez, Catedràtic de la Universitat de Barcelona, i Investigador, en excedència del CSIC. El 1965 obtingué una beca de les llavors anomenades PIO (Patronato Igualdad de Oportunidades), per a treballar en la que després, l’any 1968, acabaria sent l'actual "Institució Milà i Fontanals".
L'any 1966 va participar en un concurs i va aconseguir una plaça d'Ajudant Científic del CSIC, per a la qual era necessari ser llicenciat amb tesi de llicenciatura. A partir d'aleshores, la beca fou substituïda per aquest lloc de treball i va començar a prestar els seus serveis en el Departament d’Estudis Medievals, com ella mateixa diu: "de 9 a 1 i de 4 a 8".

Des de l'any 1966 va començar a col•laborar en la revista "Anuario de Estudios Medievales", fundada i dirigida pel Prof. Emilio Sáez. A partir del vol. 17, i fins el vol. 40, la direcció de la revista va ser assumida per la Prof. Maria Teresa Ferrer, professora d’investigació de la IMF. Durant aquests anys, Josefina Mutgé va dedicar gran part de les seves energies i de la seva il•lusió en l’esmentada revista, com a secretària. A partir del vol. 41, el relleu ha estat pres per la Dra. Roser Salicrú i pel Dr. Pere Verdés, com a Directora i Secretari, respectivament.

Pel que fa a la carrera investigadora, Josefina Mutgé, després d’haver obtingut el grau de Doctora en Filosofia i Lletres (Secció d’Història Medieval), el 1981, va passar a ser Col·laboradora Científica, denominació que el CSIC canvià després per la de Científic Titular, fins a arribar a Investigadora en el 2001.

La seva primera publicació fou una comunicació al "VII Congrés de Història de la Corona d'Aragó", celebrat a Barcelona l’any 1962.

Entre els anys 1980 i 1991 va participar en la gestió de la Institució Milà i Fontanals primer com a secretària (fins al 1984: Secretària de l'Institut de Geografia, Etnologia i Història, i del 1985 fins al 1991: Secretària de la Institució Milà i Fontanals, fent les funcions de secretària de la institució, que llavors no eren independents als propis investigadors). Posteriorment, entre el 2000 i el 2007, va ser vicedirectora de la Institució Milà i Fontanals.

Va participar en diversos Projectes de recerca competitius, finançats pel Ministeri d’Educación i Ciencia, sota la direcció de la Prof. Maria Teresa Ferrer. Ella mateixa fou investigadora responsable del Projecte, també finançat pel Ministeri, que tingué com a resultat la publicació de l’obra: “El Llibre del Consell" del municipi de Barcelona. Segle XIV. Estudi i edició. (2)
..............

Hem volgut fer-li també algunes preguntes de caire més personal:

-Quin és el seu balanç personal després d'aquests més de 45 anys de treball a la Institució Milà i Fontanals?

Durant aquests anys he dedicat tots els meus esforços al treball desenvolupat al CSIC (IMF, Departament d’Estudis Medievals), que ha estat la meva prioritat al llarg de la meva vida.

-Se sent especialment orgullosa amb alguna de les seves publicacions o treballs com a investigadora?

Les meves publicacions són com les de qualsevol persona del meu nivell. Hi ha persones que han publicat molt més que jo. He dedicat una bona part del meu temps a tasques generals del meu Centre de treball, de la qual cosa n’estic ben contenta.

-Se'n recorda d'alguna anècdota especialment significativa durant la seva carrera com a investigadora a la Institució Milà i Fontanals?

La meva vida ha estat molt senzilla i normal. No recordo cap fet que tingui cap interès especial.

-Ens podria comentar alguna de les seves aficions, més enllà del seu treball com a investigadora?

M’agraden les coses que solen agradar a tothom: bona música, passejar, etc., el més corrent del món.

-Hi ha algun fet especial que vulgui remarcar o deixar constància?

Haver pogut arribar fins aquí, gràcies a Déu.


---------------------------------------------------------------------------
(1) Josefina Mutgé Vives
Investigadora Científica del CSIC
Llicenciada en Filosofia i Lletres (Secció d'Història) per la Universitat de Barcelona. Any 1964.
Doctora en Filosofia i Lletres (Secció d'Història Medieval) per la Universitat de Barcelona. Any 1981
19-06-1980 a 2-07-1984: Secretària de l'Institut de Geografia, Etnologia i Història.
27-02-1985 a 11-03-1991: Secretària de la Institució Milà i Fontanals.
27-07-2000 a 18-04-2007: Vicedirectora de la Institució Milà i Fontanals.
1986-2005: Cap de Redacció de l'Anuario de Estudios Medievales.
Des de 2006 Secretària de l'Anuario de Estudios Medievales


(2) El "Llibre del Consell" del municipi de Barcelona. Segle XIV. Estudi i edició. (Investigadora responsable: Josefina Mutgé). Equip investigador: M.T. Ferrer, C. Batlle, M.C. Mañé, S. Riera, M. Rovira.
El "Llibre del Consell" és una sèrie arxivística del s. XIV, integrada per 29 volums, que es conserva a l'Arxiu Històric de Barcelona. A cada volum s'hi troba: 1. El procés electoral del govern municipal; 2. Ordinacions municipals; 3. Cartes dels regidors de la ciutat. Aquest projecte de recerca ha consistit en estudiar i editar la primera d'aquestes parts, és a dir, les eleccions municipals de Barcelona durant el segle XIV i conèixer els primers anys de govern municipal barceloní. (Finançat pel Ministeri d'Educació i Ciència)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada