dimecres, 10 de desembre del 2014

Reconstruint el Martorell. Donants i col·leccions del primer museu públic de Barcelona al tombant del segle XX

Dimarts 16 de desembre, 19:00
Institut d’Estudis Catalans, c/ del Carme, 47, Barcelona

Inici del cicle “Natura i ciència al parc: continuïtats i discontinuïtats de les ciències naturals a la Ciutadella” que tindrà lloc el proper dia 16 de desembre a l’Institut d’Estudis Catalans. El cicle està organitzat conjuntament per la Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica i la Institució Milà i Fontanals (CSIC), i recupera la història del parc de la Ciutadella lligada a la ciència i el seu patrimoni científic. La primera sessió “Reconstruïnt el Martorell. Donants i col·leccions del primer museu públic de Barcelona al tombant del segle XX", anirà a càrrec de Ferran Aragon i José Pardo Tomás (IMF, CSIC), i tindrà lloc a l’Institut d’Estudis Catalans, a les 19h:

Natura i ciència al parc: continuïtats i
discontinuïtats de les ciències naturals a la Ciutadella 
        
    Darrerament diversos mitjans de comunicació s’han fet ressò de l’estat de deteriorament en què es troben el Museu Martorell i el Castell dels Tres Dragons, edificis emblemàtics del Museu de Ciències Naturals dins el Parc de la Ciutadella que han quedat tancats al públic amb el trasllat de la part expositiva al Museu Blau. Pot Barcelona permetre’s el luxe d’abandonar el seu patrimoni científic? Una ciutat que es diu del coneixement i la innovació pot oblidar la història del Parc de la Ciutadella com a centre de recerca i difusió d’idees i d’ideologies científiques quan es projecta cap al futur? Quin paper poden tenir els edificis i les col·leccions de ciències naturals que tradicionalment han ocupat aquest espai públic quan elaborem discursos sobre la ciutat del coneixement?

    El Parc de la Ciutadella ha estat des de la seva fundació, l’any 1872, un espai urbà consagrat a les ciències naturals. Testimonis d’aquesta continuada tradició naturalista en són el Museu de Ciències Naturals i el Parc Zoològic, creats al 1882 i al 1892, respectivament. I també l’escultura del mamut instal·lada al parc a principis de segle XX. Un fet sovint oblidat és que el parc va acollir el primer aquari públic de la ciutat a la capçalera de la Cascada monumental. O que la creació del ‘nou’ Museu de Catalunya de Ciències Naturals, l’any 1917, va suposar la incorporació a l’activitat museística -que hom ja duia a terme a l’edifici del Museu Martorell- del Castell dels Tres Dragons, l’Hivernacle i l’Umbracle. 
    Aquest cicle se centrarà en els inicis de les institucions científiques que es van instal·lar al Parc de la Ciutadella, amb la intenció de posar de manifest les continuïtats, però també les discontinuïtats, de l’activitat naturalista al parc i també amb la intenció d’obrir una perspectiva comparada amb altres casos europeus, començant amb el cas de Viena.
Defensem la importància de presentar el patrimoni científic d’una manera que permeti copsar la complexitat de les relacions que han existit, i existeixen, entre ciència i societat. Entendre la gestió del coneixement científic en la Barcelona de fa cent anys, les seves relacions amb elits que aspiraven a assolir una hegemonia cultural, la seva vinculació a la retòrica de la modernitat i el civisme, i en definitiva la seva càrrega ideològica lligada a les lluites polítiques del moment i sovint camuflada en una aparent neutralitat, ens ha de conduir a reflexionar sobre la no neutralitat, ni del fet científic ni del cultural, tant en el passat com en el present, i per tant a obrir alguns interrogants al voltant de les polítiques envers el patrimoni científic de la ciutat que ha tingut i té fins ara en el Parc de la Ciutadella un dels seus espais més representatius.
Organitzen: Societat Catalana d’Història de la Ciència i la Tècnica i Institució Milà i Fontanals (CSIC)
Coordinen: Laura Valls i Ferran Aragon
***

Dimarts 16 de desembre, 19:00
Reconstruint el Martorell. Donants i col·leccions del primer museu públic de Barcelona al tombant del segle XX
Ferran Aragon (CEHIC-UAB) i José Pardo Tomás (IMF-CSIC)
Lloc: Institut d’Estudis Catalans
    El Museu Martorell, localitzat dins el Parc de la Ciutadella i inaugurat l’any 1882, fou el primer museu públic de Barcelona. Amb les seves col·leccions i els seus donants, constitueix un valuosíssim testimoni local de l’aliança entre ciència i nació que es va gestar a tota Europa i Amèrica des de finals del segle XIX i durant tot el segle XX i que ha arribat fins als nostres dies. En aquest col·loqui reconstruirem els espais del Museu Martorell per fixar-nos en les seves etapes iniciàtiques, observarem com les col·leccions eclèctiques d’aire colonial foren deixant pas a un projecte de representació del patrimoni natural d’una nació catalana en fase de construcció, veurem com aquest projecte cresqué en tal mesura que sobrepassà els murs del Martorell i anà a ocupar altres espais dins del Parc, veurem també de quina manera el museu fou un element de modernitat per a la ciutat i al mateix temps l’instrument d’una comunitat científica militantment catòlica, conservadora i catalanista. 
    El fet d’explorar les històries que s’amaguen rere l’origen i el trànsit dels objectes que el museu ha anat acumulant des de fa més de 130 anys, ens ha de permetre considerar la importància patrimonial del conjunt de les col·leccions i els espais científics dins del Parc de la Ciutadella. Un patrimoni que es troba en un moment crític que caldrà superar amb un debat obert i amb vocació pública i plural.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada