Espacios tonales: fundamentos teóricos, percepción musical y mediación tecnológica
AGUSTÍN MARTORELL - Universitat Pompeu Fabra
En parlar sobre música és habitual utilitzar termes relacionats amb l'espai com ara: alçada del so, atracció harmònica, o modulacions llunyanes. El mateix temps és entès sovint com dimensió espacial, com així ho reflecteixen gran part de les notacions musicals. Les representacions i associacions espacials de conceptes són inherents al pensament humà, estant lligades a l'accés sensorial al nostre món físic (tridimensional), i dotant el propi llenguatge d'una gran capacitat d'abstracció a través d'associacions metafòriques. Els espais tonals permeten representar i organitzar relacions entre diferents conceptes o categories utilitzats per descriure diverses qualitats de la tonalitat. En aquest seminari es presenta el concepte general de pitch-space, els seus fonaments teòrics, així com la seva justificació perceptual i estètica. Com a exemple d'estudi multidisciplinari, es descriuen aspectes metodològics propis de la psicologia cognitiva i tècniques de modelatge computacional, que configuren un dels espais tonals més utilitzats a l'àrea coneguda com music information retrieval. A través d'anàlisis musicals interactius en aquest espai, es mostra com la mediació tecnològica pot facilitar l'accés a fenòmens musicals abstractes, adaptant eines de visualització científica al problema de la tonalitat.
Lectures recomenades:
Krumhansl, Carol L. "Objectives and methods: The approach of cognitive psychology", en Cognitive Foundations of Musical Pitch. Nueva York: Oxford University Press, 1990, pp. 5-9.
Lerdahl, Fred. "The concept of pitch space: Previous approaches", en Tonal Pitch Space. Nueva York: Oxford University Press, 2001, pp. 42-47.
Participen: IMF - CSIC - UNIVERSITAT DE BARCELONA
Coordinació: Ascensión Mazuela-Anguita
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada