dilluns, 11 de juny del 2012

“Teledetección y Arqueología del Paisaje en el complejo minero-metalúrgico de la Edad del Bronce de Kargaly (región de Oremburgo, Rusia)”

El proper dimecres 13 de juny, a les 17h, tindrà lloc el quart seminari sobre “Tècniques de teledetecció i observació terrestre aplicades a l’arqueologia i el medi ambient”. En aquesta ocasió, el Dr. Juan Vicent García del LabTel - Instituto de Historia (CCHS-CSIC) ens parlarà sobre Teledetección y Arqueología del Paisaje en el complejo minero-metalúrgico de la Edad del Bronce de Kargaly (región de Oremburgo, Rusia)”.


El Dr. Juan Vicent és el responsable del LabTel i un dels investigadors pioners en la introducció de nous mètodes i tècniques d’anàlisi aplicats a l’arqueologia del paisatge. En aquest seminari, ens presentarà un disseny d’investigació per la modelització experimental de paisatges antics basat en l’anàlisi comparatiu de models biogeogràfics del paisatge actual (integració de tècniques de teledetecció, dades palinològiques i inventaris de flora) i dades paleoambientals (provinents, sobretot, del registre palinològic i antracològic).

Aquesta metodologia s’ha desenvolupat i aplicat a l’estepa russa dels Urals, on l’Institut d’Arqueologia de Moscou i l’Institut d’Història del CSIC estudien un complex miner i metal·lúrgic de l’edat del bronze a Kargaly. Mitjançant tècniques d’anàlisi estadística i espacial, es contrasten hipòtesis relatives a l’impacte ambiental de les activitats d’extracció, metal·lúrgia i pràctiques de subsistència durant diferents períodes prehistòrics i històrics de la regió, amb especial interès per els canvis en la distribució de recursos forestals i la detecció d’indicadors d’activitats agro-pastorals. Finalment, també han valorat les possibilitats de generalització del model metodològic en la recerca sobre paisatges antics.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada