dimecres, 30 de gener del 2013

Acte de presentació: Portal web del Fons de Música Tradicional de la Institució Milà i Fontanals (CSIC)





Acte de presentació:
Portal web del Fons de Música Tradicional de la Institució Milà i Fontanals (CSIC)

A càrrec de: Emili Ros-Fabregas (Investigador Científic del CSIC-IMF), Ascension Mazuela-Anguita (Grup «Música, patrimoni i societat» de la Generalitat de Catalunya)
Maria Gembero-Ustarroz (Científica Titular del CSIC-IMF), Jan Kolaček (Charles University de Praga)

Data: 4 de febrer de 2013

Lloc: Sala d’Actes de la Residència d’Investigadors (CSIC-Generalitat de Catalunya)

Hora: 18h

Més informació: www.imf.csic.es


Breu resum:
El Fons de Música Tradicional de la Institució Milà i Fontanals (CSIC-IMF) de Barcelona conté mes de 20.000 melodies en paper recollides per tot Espanya entre 1944 i 1960; la majoria es van recopilar a través de les 65 Missions folklòriques i 62 quaderns presentats a Concursos organitzats per l’antic Instituto Espanol de Musicología del CSIC (Consell Superior d’Investigacions Científiques) en els quals van participar 47 recopiladors. El portal web d’aquest Fons que ara es presenta ofereix de moment la digitalització de materials recollits en Concursos i Missions de Catalunya i Balears en una base de dades que permet consultar-los amb facilitat. Progressivament s’hi aniran incorporant els materials corresponents a la resta de les Comunitats Autònomes. 
Amb la realització d’aquest Projecte de musicologia es posarà a l’abast dels investigadors i de la ciutadania en general un patrimoni musical excepcional, conegut ja en part, i es facilitarà la realització d’estudis comparatius gràcies als avantatges que ofereix aquesta base de dades.
En el procés de recoŀlecció de cançons van ser identificats (mitjançant fi txes d’informants) els centenars d’homes i dones de tot Espanya que van cantar o van tocar aquestes cançons. La divulgació d’aquest repertori musical a través d’aquest portal web farà possible que els descendents dels informants puguin recuperar la memòria històrica musical de les seves famílies.
En els coŀlegis dels pobles i ciutats on es van recollir les cançons, els nens i nenes podran conèixer i tornar a cantar les cançons de la generació dels seus besavis/àvies, la qual cosa representa un valor afegit educatiu i social extraordinari. Pel que fa als materials de Catalunya, per exemple, els reculls de cançons infantils en aquest Fons sovint incorporen una descripció del joc o accions que realitzaven els nens i nenes en interpretar cada cançó. Serà possible també constatar la pervivència o variants d’obres musicals interpretades a festes tradicionals (Festa Major de Vilafranca del Penedès de 1946) o de costums com els dels «Gotxaires» i «Caramellaires» de la comarca del Ripollès. Amb aquests materials també s’aniran incloent arxius àudio de les melodies, la qual cosa permetrà escoltar-les i facilitar-ne l’aprenentatge. Aquest portal web pot resultar d’interès no només per a investigadors, sinó també per a professors de música de primària i secundària que vulguin seleccionar material per als seus alumnes, agrupacions interessades en la recuperació de música tradicional de les seves localitats i comarques, i el públic en general que vulgui consultar cançons relacionades amb el seu lloc d’origen o amb una temàtica concreta.
.

Aquest projecte és una iniciativa del Grup d’Investigació Música, patrimoni i societat [AGAUR-2009 SGR 1329] de la Generalitat de Catalunya, adscrit a la Institució Milà i Fontanals del CSIC a Barcelona


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada